Återhämtning

• Bestäm att din energi är det som är viktigast för dig och ditt liv. Låt alla dina val styras utifrån den enkla frågan: Ger det här mig energi?

• Sömnen är vår viktigaste medicin för återhämtning och reparation. Lägg dig senast kl. 22, sov länge.

• Ägna en stund varje dag åt yoga, meditation eller andningsövningar. Det skiftar kroppen från det sympatiska (aktiva) nervsystemet, till det parasympatiska (avslappnade). På bara några minuter sänker det andnings- och hjärtfrekvens, puls och blodtryck. Syreförbrukning och ämnesomsättning minskar och musklerna slappnar av. Detta kräver annars flera timmars sömn att uppnå. Det finns bra sajter för hemmaträning, som http://www.yogobe.com och appar, som Mindfulnessappen.

• Ät näringsrik och varierad kost med protein, fett och oraffinerade kolhydrater vid varje mål. Minska på socker, snabba kolhydrater och stimulerande drycker som kaffe och läsk. Ät dagens första mål innan klockan 10. Ät i lugn och ro och tugga maten ordentligt, helst 25–30 gånger på varje tugga.

• Ge dig själv vila och återhämtning från stress och pressande tankar varje dag. Inom yogafilosofin rekommenderas vila 11 minuter två gånger per dag, gärna liggande på rygg med slutna ögon.

• Se till att du har roliga och avkopplande aktiviteter inplanerade minst en gång per vecka. Att njuta av livet är en stor del av livets mening.

• Bli din egen bästa vän och lyssna på när din kropp säger att det är dags att vila, äta, sova, leka… Sluta driva dig själv för hårt. Din kropp talar hela tiden till dig – du behöver bara lära dig att lyssna.

• Ta tillbaka makten. Att känna sig maktlös och hjälplös är enormt ogynnsamt för dig och din hälsa, inte minst för binjurarna. Förändra det du kan till det bättre för dig själv. Tacka nej till extrauppdrag. Sök nytt jobb. Be om hjälp när du behöver det. Sluta vara konstant tillgänglig. Dra gränser. Jobba med att acceptera det du inte kan förändra (som antagligen inte är så mycket som du tror) och undvik att tycka synd om dig själv.

• Detoxa livet. De flesta av oss har personer, situationer eller saker som dränerar oss på energi. Minimera det! När du väljer nya vänner, situationer och saker: välj sådant som ger energi. Detoxa även från sociala medier. Att vara uppkopplad 24 timmar om dygnet är vår tids gissel. Även om det känns avslappnande att slösurfa så ger det ingen riktig återhämtning. Det påverkar både tiden du sover och kvaliteten på din sömn.

• Öva upp din känsla av tacksamhet. Reflektera varje dag över det du är tacksam över. Kanske kan du skapa en tacksamhetsdagbok, där du varje dag skriver ner tre saker som du är tacksam för. Det behöver inte vara så märkvärdigt: någon kanske håller upp en dörr för dig, ler mot dig, eller kanske fick du möjlighet att hjälpa någon. Att känna tacksamhet är mycket gynnsamt för vår hälsa.

• Motionera. Regelbunden motion normaliserar nivåerna av kortisol, blodsocker insulin och andra hormoner. Det behöver inte vara särskilt hård motion, en rask promenad 30 minuter räcker för att förbättra hälsa och välmående.

• Affirmera. Du är vad du tänker, och det bästa för dig och din återhämtning är att programmera din hjärna och din kropp med tankar som att du känner dig glad, att du blir piggare för varje dag, och att dina binjurar fungerar perfekt.

Källa: Holistic