Groddar

Groddar

För att på enklaste sätt kunna grodda hemma kan du köpa en groddburk på en hälsokostbutik. Först blötläggs groddarna. Vete, gröna linser och bockhornsklöverfrö ska blötläggas i 12 timmar, mungbönor (böngroddar) 8 tim och alfalfafrö (blålusern) 6 tim. Men du kan också blanda flera sorter och då blötlägges de efter den längsta tiden. Skölj sedan av dom och lägg ner dom i groddburken. De ska stå 3 dagar i mörker, under en handduk, och vattnas 2-3 ggr/dag. Efter dessa dagar kan du ställa fram burken i ett fönster så det bildas klorofyll med hjälp av solljuset. Lägg dom sedan i en burk med lock i kylen. De är klara att börja ätas från den 4:e dagen. Se dock till så dom inte ständigt står i vatten under groddningen genom att hälla bort det efter varje vattning! Groddar är oerhört nyttiga då Enzymerna är i en ”aktiv” form. Groddar är bland det bästa och nyttigaste man kan äta, särskilt alfalfa!

Råsafter

Något av det bästa du kan tillföra din kropp är råsafter av Frukt och grönsaker! Köp en råsaftcentrifug så att du kan tillverka safterna själv hemma. Safterna är kraftigt basbildande och då de inte innehåller något som behöver smältas i mag-tarmkanalen så går det inte åt någon energi för att tillgodogöra sig de viktiga mineralerna och Enzymerna. Råsafter kan liknas vid ren livskraft! Något som kan vara till stor hjälp vid sjukdom.

Blanda ej frukt och grönsaker i samma drink! Frukter, som är kraftigt utrensande, bör drickas på morgonen och grönsakssafterna, som bygger upp kroppen, drickes senare på dagen. Börja lite försiktigt om du aldrig druckit detta förut och så småningom kan du öka mängden till att dricka så mycket du kan mellan måltiderna.

Norman Walker, som får anses som upptäckare av råsafterna, forskade mycket inom näringslära. Han förespråkade råsafter till alla människor men särskilt till de sjuka. Denne fascinerande man, som skrivit de absolut bästa böckerna om näringslära, blev själv väldigt gammal! Sedan han förstod sambandet mellan kost och sjukdom började han själv att äta levande föda med tillsatts av råsafter. Efter detta blev han aldrig mera sjuk. Då kan man knappast ha FEL!

Som bas i de grönsaksbaserade råsafterna kan du använda Morot. Den kan drickas som den är eller så kan du blanda i olika rotfrukter och grönsaker som du önskar. Mitt favoritrecept består av: 1/3 del morot och sedan tar du i Gurka, rödbeta, rotselleri, stjälkselleri (blekselleri) och palsternacka. Man kan även blanda i rättika, squash, Maskrosblad, spenat, ruccola m m. När det gäller fruktsafterna kan jag lova att hälften päron och hälften galiamelon uppskattas av de flesta! Du kan blanda i apelsin, mandarin, Äpple, melon, päron, druvor (tyvärr ofta kraftigt besprutade!), mango, jordgubbar, blåbär, kiwi o s v. Ta bort kärnorna innan! Vissa personer kan tycka att äpple, kiwi, ananas, persika och citrusfrukter är lite för syrliga. Då kan man späda ut råsaften med Vatten.

Om man har en igenslaggad Lever/Galla kan det hända att man i början får en gulorange hud när man intar mycket morötter. Detta beror EJ på den felaktiga myten att det skulle vara betakarotenet i moroten som färgar huden. Istället beror det på att framförallt moroten har en kraftigt utrensande effekt på lever/galla. Och då de flesta människorna idag har en otillfredsställande tarmfunktion kan inte denna lösgjorda galla utsöndras tillfredsställande genom avföringen. Då måste kroppen utsöndra gallan genom huden istället. Detta kan i vissa extrema fall hålla i sig flera år om man äter och dricker morötter. Detta är inget farligt men det är en indikation på att man behöver göra en ordentlig tarmrening följt av en leverrening!

Vid akut sjukdom (infektion, maginfluensa m m) rekommenderar Norman Walker att man inte äter någon fast föda i 3 dagar då man bara lever på Vatten, råsafter och Örtte. Man kombinerar detta med att ta Lavemang dagligen i dessa 3 dagar för bästa resultat. Då kan kroppen lägga all sin energi på att bekämpa sjukdomen istället för att använda kraften till att smälta födan.  Om du ej kan/vill köpa en råsaftcentrifug kan du dricka t ex. Brämhult’s juicer.
Undvik de sorter som innehåller Socker och där frukt och grönsaker blandas.

 

Källa: rubenshalsa.se